Keď kádruje Ľuba Lesná

Keď kádruje Ľuba Lesná

Portál JeToTak.sk

23.05.2011

Michal Havran ml.

Kedy, kde a kto sa môže k čomu vyjadrovať? Existuje poradovník vo verejnej diskusii? Fabriková cvikačka na názory ?

Môže sa architekt vyjadriť k zdravotníctvu, alebo hudobník k premiérke?  Podľa pani Ľuby Lesnej, ktorá sa, po kompilovaní predvolebných novín KDH,  začala venovať z pozície  analytičky Úradu vlády blogovaniu, to také jednoduché nebude.

Ak má napríklad Ľubo Belák pocit, že ako volič, občan a  priateľ  Ivety Radičovej  môže verejne povedať, čo si myslí o jej zlyhaniach, nemal by zabúdať, že podľa Lesnej  jeho kádrový posudok, nespĺňa predpoklady na takúto riskantnú činnosť. Belák totiž v minulosti neodsúdil vraždu  Remiáša, ruskú inváziu, nástup komunizmu, Mníchovskú dohodu, defenestráciu pražských mešťanov a Hanibalov prechod Alpami. Jeho morálny profil  na to, aby verejne apeloval na nami platenú úradníčku Radičovú, je nulový.


Spisovatelia sa boja, že prídu o Budmerice? Že si v  pálfyovskom zámku urobia biele goliere tisíce golfové ihrisko? Čo si to  tí leniví alkoholici, ktorých knihy aj tak nikto nečíta, dovoľujú?-  pýta sa režisérka verejnej diskusie.  Spisovali petície, keď Luftwaffe  bombardovala Londýn? Kde vtedy čučali slovenskí spisovatelia? Vyjadrovali sa ku krádežiam Mečiara a Fica? Ako si, stále podľa Lesnej, teda dovoľujú vyjadrovať sa, keď ich nikto nevyvolal?

Pani  Lesná zrejme zabudla, že už nerobí stranícke noviny KDH. A zabudla veľmi rýchlo. Odhliadnuc od otázky, čo presne pani Lesná na Úrade vlády analyzuje, keďže verejnosť pozná iba jej blogy, by som sa rád opýtal, prečo neblogovala, keď pán Ďurkovský z KDH znásilňoval desať rokov krásavicu na Dunaji. Prečo sa neozvala, keď sa ukázalo, že bratislavská vodárenská, kontrolovaná KDH, jazdila v leasingových autách za ceny, ktoré by nám umožnili všetkým mať vodu zadarmo. Kde bola pani Lesná, keď Ján Figeľ s teflónovou tvárou vysvetľoval, že poberať cestovné diéty z východu do Bratislavy, majúc pritom v Bratislave dva veľmi čudne nadobudnuté byty je „podľa zákona?“

Prečo nebloguje  pani Lesná o politikoch, ktorí nesú zodpovednosť, ale sa vyvršuje, z pozície zaslúžilej bojovkyne proti mečiarizmu na umelcoch, občanoch a daňových poplatníkoch, ktorí túto vládu zvolili a platia?  Možno by analytičke prospelo jedno veľmi zásadné poznanie. V 1998 sme Mečiara porazili všetci, spolu, vďaka státisícom hlasov pravice aj ľavice. To, že za zásluhy dostali niektorí neskôr mediálne trafiky je iba príznačné pre slovenské klanové hospodárstvo. No zneužívať takto nenáležitým spôsobom svoju úlohu v minulosti na kádrovanie slobodných občanov súčasnosti je pre štátneho úradníka neprípustné.

Ľuba Lesná, ako novinárka veľmi dobre vie, že strojcami, scenáristami a postavami slovenskej politickej mafie nie sú občania, ale strany. Jednej z nich Ľuba Lesná slúžila, a preto by sme mohli od nej žiadať, parafrázujúc sms-ku premiérky Radičovej Ľubovi Belákovi  , že sa verejne ospravedlní.  A vysvetlí, prečo sa pred voľbami vo vypreparovaných „rozhovoroch“ s lídrami KDH, vzdala poslania novinárky.

 

http://belak.blog.pravda.sk/2011/05/04/list-premierke-ivete-radicovej/

http://lesna.blog.sme.sk/c/263588/Otvoreny-list-Belakovi-o-Radicovej-Ficovi-Meciarovi-a-Remiasovi.html

http://lesna.blog.sme.sk/c/263588/Otvoreny-list-Belakovi-o-Radicovej-Ficovi-Meciarovi-a-Remiasovi.html

http://belak.blog.pravda.sk/2011/04/26/sms-ka-od-ivety-radicovej/


Text vychádza aj v denníku Pravda